Gerard Bertrand
In Cigalus in het zuiden van Frankrijk heeft Gérard Bertrand gekozen voor biodynamische methoden, een systeem van levende wijnbouw dat de expressie van het terroir en de unieke kenmerken van de druivenrassen op de beste percelen van het landgoed verbetert.
De wijngaard profiteert van het semi-droge mediterrane klimaat met zijn milde, natte winters en hete, zonnige zomers, waardoor alle druivenrassen vroeg kunnen rijpen. De droogte van het klimaat met zijn lage regenval wordt gecompenseerd door diepe bodems van sedimenten afgezet door de Aussou, de stroom grenzend aan het landgoed, die zorgt voor een langere opslag van de winterregens, maar waarvan de vruchtbaarheid wordt beperkt door de aanwezigheid in de onderzeeër -grond van een ietwat krijtachtige zandsteen uit het Campaniaanse stadium, een secundair tijdperk vóór de opkomst van de Pyreneeën.
De wijngaard wordt beheerd volgens het biodynamische systeem waarbij de energie van de bodem centraal staat in het proces. Al het werk in de wijngaard - ploegen en snoeien - en in de kelders wordt aangedreven door een kalender op basis van twee hemellichamen: de maan en de zon. De wijnstokken zijn dus in evenwicht met de grond en zijn daarom in staat om onze terroir in de resulterende wijnen volledig tot uitdrukking te brengen.
De druiven worden met de hand geplukt zodra ze perfect rijp zijn, zoals beoordeeld door dagelijkse proeverijen in alle percelen voorafgaand aan de start van de oogst. Alle druivensoorten zijn gevinifieerd met traditionele maceratie, behalve een deel van de Syrah- en Carignan-variëteiten die profiteren van CO2-maceratie.
De wijnen van de verschillende druivensoorten en percelen worden zo lang mogelijk gescheiden gehouden voordat ze worden overgebracht in nieuwe vaten van 225 liter na voltooiing van de alcoholische gisting en vóór de malolactische gisting, en worden vervolgens gerekt en gemengd. Onze kuipen zijn zorgvuldig geselecteerd om de keuze van de oorsprong van de draagstokken en het type roosteren aan elke vintage aan te passen. De wijnen worden minstens 1 jaar bewaard voordat ze in de handel worden gebracht.
Gerard Bertrand
Gerard Bertrand was een rugbyspeler en ging het ouderlijke wijnhuis in de Midi binnen na het voltooien van zijn carrière. Het zuiden van Frankrijk, de Midi, is voor Gerard Bertrand de 'Nieuwe Wereld' van Europa

Hier vindt hij alle natuurlijke omstandigheden voor grote wijnen: druivensoorten, terroir en klimaat. Wat hij met zich meebrengt, is zijn talent en zijn oneindige passie voor wijn.

Winemaker is geen beroep voor Bertrand, gekozen in een opwelling. Omdat zelfs zijn wijnstokken altijd worden geplant voor de volgende generatie. Precies zoals zijn vader, Georges Bertrand, voor hem had gedaan. Duurzame wijnbouw en het behoud van het ecologische evenwicht zijn voor Gerard Bertrand de belangrijkste uitdagingen van onze tijd.
Het "Domaine de Villemajou" van de vader is vier wijnmakerijen geworden: In aanvulling op de familie-erfgoed in de Corbières, zijn dit "Cigalus" ook Corbieres, "Laville-Betrou" in Minervois-La-Liviniere en de "Château de l'Hospitalet" in Narbonne, omgeven staat Clape. Meer dan honderd verschillende wijnen firmieren nu onder de naam Gerard Bertrand, maar elke wijn is een persoonlijke belofte aan de klanten: gegarandeerde kwaliteit van harte.