Pinot Noir
- Een van de meest legendarische druiven van Frankrijk en de druif die Bourgondië zijn reputatie heeft bezorgd. De ouder van variëteiten zoals Pinot Gris / Grigio en Pinot Blanc, Pinot Noir is blauw tot violet tot indigo van kleur met relatief dunne huiden, en het wordt al meer dan 2000 jaar in Frankrijk gekweekt. Op zijn best creëert Pinot Noir elegante wijnen die gevuld zijn met primaire aroma's en smaken van rood fruit terwijl ze jong zijn, onthullend met een reeks secundaire kenmerken zoals aarde, rook, violet, truffel en wild met de leeftijd. De variëteit staat ook bekend, misschien beter dan welke dan ook, vanwege zijn vermogen om terroir te vertalen, of een gevoel van plaats. Hoewel de beste Pinot Noir nog steeds uit Bourgondië komt, wordt deze met steeds meer succes geproduceerd in koelere klimaten over de hele wereld. In Frankrijk, het maakt deel uit van de trifecta van druiven die in Champagne kunnen worden verwerkt en wordt ook verbouwd in de Elzas, Irancy, Jura, Savoie, Lorraine en Sancerre. Buiten Frankrijk wordt het geproduceerd onder de namen Pinot Nero en Blauburgunder in de bergachtige regio's van Italië, als Spätburgunder in Duitsland en als Blauburgunder in Oostenrijk. In de VS heeft Pinot Noir geschikte groeiomstandigheden gevonden in de koelere delen van Californië, waaronder Carneros, de Russian River Valley, de Anderson Valley, de Sonoma Coast, Monterey County, de Santa Lucia Highlands en Santa Barbara County, evenals in Oregon Willamette Valley. In de afgelopen jaren heeft Nieuw-Zeeland laten zien dat het deze moeilijk te telen variëteit kan interpreteren, met succesvolle bottelingen afkomstig van zorgvuldige en attente telers in Central Otago, Martinborough en Canterbury.
Frankrijk
Als het om wijn gaat, staat Frankrijk op zichzelf. Geen enkel ander land kan het verslaan qua kwaliteit en diversiteit. En hoewel veel van de regio, Bordeaux, Bourgondië en Champagne uiteraard wijn produceren die zo zeldzaam, gewild en bijna net zo duur is als goud, zijn er evenveel onduidelijkheden en waarden te vinden van weinig bekende benamingen in het hele land. Om alles te weten te komen over Franse wijn zou een leven lang duren. Om Franse wijn te begrijpen en te waarderen, hoef je ze alleen maar te proeven.
Bourgondië
- De provincie van Oost-Frankrijk, beroemd om zijn rode wijnen geproduceerd uit Pinot Noir en zijn witte wijnen geproduceerd uit Chardonnay. (Kleine hoeveelheden Gamay en Aligoté worden nog steeds verbouwd, hoewel deze anders moeten worden geëtiketteerd.) Het beroemdste deel van de regio staat bekend als de Côte d'Or (de gouden helling). Het is verdeeld in de Côte de Beaune, ten zuiden van de stad Beaune (voornamelijk bekend om zijn witte wijnen), en de Côte de Nuits, ten noorden van Beaune (de thuisbasis van de beroemdste rode wijnen). Daarnaast zijn de Côte Chalonnaise en de Mâconnais belangrijke wijnbouwregio's, hoewel historisch gezien een duidelijk niveau (of meer) onder de Côte d'Or. Sommigen omvatten ook de regio's Chablis en Auxerrois, verder naar het noorden.
Corton
- De heuvel van Corton, een steile helling met een bos, kijkt uit over de Grand Cru-wijngaard van Corton en de steden Ladoix-Serrigny en Aloxe-Corton in de Côte de Beaune. Dit is het eerste gebied ten zuiden van de stad Beaune. Corton is het enige Grand Cru-rood van de Côte de Beaune. Het zuidoostelijke deel van deze wijngaard produceert Grand Cru wit en heet Corton Charlemagne. Beroemde Premier Cru-wijngaarden zijn Corton Bressandes, Corton Renardes en Corton Clos du Roi.