Graeme & Julie Bott
Côte-Rôtie
Het is zeldzaam om een jong domein te vinden dat onlangs zijn eigen wijngaarden heeft aangeplant in de prestigieuze benamingen van de noordelijke Rhône. Graeme & Julie Bott creëren hier iets speciaals. Wijnmaker Graeme komt uit Auckland en na wijnbereidingen in Hawkes Bay en Waiheke kwam hij naar Frankrijk om Syrah in zijn beste terroir te ontdekken en werd hij acht jaar wijnmaker bij Stéphane Ogier.
Hier ontmoette hij Julie, de verkoopmanager van de wijnmakerij en een inwoner van de Noord-Rhône. Hun eerste drie jaargangen werden gemaakt in hun kleine garage, maar ze hebben nu een kelder in Ampuis en hun eigen wijngaarden in de leisteen- en granietterroirs van Condrieu, Côte-Rotie, St-Joseph en Seyssuel.
Hun Côte-Rôtie roept de beste kwaliteiten van rode wijnen op van deze prestigieuze Noord-Rhône-appellatie. De "geroosterde helling" wordt zo genoemd vanwege het intense zonlicht dat neerstrijkt op de wijnstokken die zijn gericht op de duizelingwekkende heuvels boven de Rhône. Hier krijgt de Syrah (soms, maar niet hier, co-vergist met witte druif Viognier) een uniek karakter, door rood en zwart fruit te combineren met rokerige, wildachtige tonen en verhoogde bloemige aroma's (vooral wanneer Viognier aanwezig is).
Graeme & Julie's is schitterend. Afkomstig van leisteen- en granietbodems, brengt het 20 maanden door in Franse eikenhouten vaten. Een wijn om jarenlang van te genieten en van te genieten